luni, 22 august 2016

Principiile Adevarului- LEGILE UNIVERSALE

    




                    Filosofia hermetica

 Hermetismul este prezentarea unui sistem de legi care guverneaza intregul Univers, legi imuabile (neschimbatoare), care se manifesta peste tot - material, mental si spiritual. Cele 7 Legi Universale sunt esenta intregii filozofii hermetice, sunt Legea a TOT CE ESTE, Legea lui DUMNEZEU. Denumirea de hermetism - hermeneutica vine de la numele lui Hermes Trismegistos , unul din marii intelepti, initiati din trecutul istoric in tainele lumii. 
Legile Universale sunt cuprinse in multe filosofii stravechi si moderne, in diferite forme. Cu toata vechimea acestei invataturi, legile sunt suficient de clar formulate, dar ramane ca omul care le studiaza sa le aprofundeze semnificatia si sa le recunoasca aplicatiile in tot ce traieste.
Ca forma cea mai cuprinzatoare si mai sugestiva ramane cea in care au fost enuntate ele in filosofia hermetica, veche de milenii.


    LEGILE UNIVERSALE - Principiile Adevarului


1. LEGEA MENTALISMULUI: Totul este spirit, Universul este mental. 
Aceasta lege explica faptul ca Totul este Realitate Substantiala, aflandu-se in toate manifestarile si aparentele ei exterioare pe care le cunoastem sub denumirea de Universuri materiale, Fenomene ale Vietii, Materie, Energie -  tot ceea ce este perceput de simturile noastre materiale, este spirit. Acest spirit nu poate fi explicat si definit, dar poate fi considerat si gandit ca un spirit universal, infinit si viu. El explica Adevarul ca Lumea, Universul nu-i decat o creatie mentala a TOTului. Prin urmare, in acest spirit noi traim, actionam si suntem noi insine. 

2. LEGEA CORESPONDENTEI: Ceea ce este sus este si ceea ce este jos, Ceea ce este jos este si ceea ce este sus. 
Aceasta a doua lege explica faptul ca exista o armonie, un raport constant, o corespondenta intre diferitele planuri de manifestare ale Vietii si Fiintei - respectiv planul material, mental si spiritual. Aceste planuri sunt asemanatoare, diferenta intre ele fiind doar de grade si nivel de vibratii - sunt creatii ale TOTului si exista in spiritul infinit al TOTului. 

3. LEGEA VIBRATIEI: Nimic nu este in repaus, totul se misca, totul vibreaza.
Aceasta lege este cea mai importanta pentru cunoasterea si intelegerea fenomenelor mentale si spirituale. Aceasta explica faptul ca miscarea se manifesta pretutindeni in Univers, ca nimic nu este in stare de repaus, ca totul se misca, totul vibreaza. Diferentele care exista intre variatele manifestari ale materiei, energiei si sufletului, se datoreaza gradului diferit de vibratie. De la TOT CE ESTE, care este SPIRIT PUR, pana la cele mai grobiene forme ale materiei, totul vibreaza; cu cat este mai intensa vibratia, cu atat este mai inalta pozitia pe scara. Vibratia Spiritului este atat de intensa si atat de rapida, incat, practic, pare in repaus, la fel cum o roata care se invarte cu viteza foarte mare pare oprita. La cealalta extremitate a scarii sunt formele grobiene ale Materiei, ale carei vibratii sunt atat de lente incat parca nici nu ar exista, la fel ca unele sunete de mica frecventa pe care urechea umana nu le percepe. Intre acesti doi poli opusi, exista o infinitate de grade diferite de vibratii. 

4. LEGEA POLARITATII: Totul este dublu, orice lucru are doi poli, totul are doua extreme, asemanatorul si neasemanatorul au aceeasi semnificatie, polii opusi au o natura identica insa de grade diferite, extremele se atrag, toate adevarurile nu sunt decat semiadevaruri, toate paradoxurile pot fi conciliate.
Aceasta lege arata ca in orice lucru sunt doi poli, doua aspecte opuse, iar contrariile nu sunt in realitate decat doua extreme ale aceluiasi obiect, intre care sunt intercalate grade diferite. Caldura si frigul, desi par opuse, in realitate sunt acelasi lucru, distingandu-se doar prin diferenta de grade. La fel sus si jos, dragostea si ura, binele si raul - depinde doar de vointa noastra de a le transforma dintr-una in alta. 

5. LEGEA RITMULUI: Totul se scurge inauntru sau in afara, orice lucru are durata sa, totul evolueaza apoi degenereaza, balansul pendulei se manifesta in toate si masura oscilatiei sale la dreapta este asemanatoare cu masura oscilatiei sale la stanga, ritmul este constant.
Aceasta lege explica ca in orice lucru se manifesta o miscare masurata de plecare si venire, un flux si un reflux, o balansare inainte si inapoi, o miscare asemanatoare unei pendule. Exista intotdeauna o actiune si o reactiune, un progres si un regres, un maxim si un minim. 

6. LEGEA CAUZEI SI A EFECTULUI: Orice cauza are un efect, orice efect are o cauza, totul se intampla conform Legii, hazardul nu este decat un nume dat unei legi necunoscute, sunt numeroase planuri ale cauzalitatii insa nimic nu scapa Legii. 
Aceasta lege explica faptul ca totul se intampla conform Legii, ca niciodata nu se intampla ceva neprevazut, accidental, ca hazard nu exista, deoarece exista planuri diferite de Cauza si Efect, iar planul superior domina intotdeauna planul inferior. Un eveniment este ceea ce survine, se produce ceea ce se intampla ca rezultat sau ca o consecinta a unui eveniment precedent. Un eveniment creeaza prin el un alt eveniment, el constituie o veriga in marele lant al evenimentelor ordonate, iesit din energia Creatoare a TOTului. Exista o continuitate intre toate evenimentele precedente, rezultate si urmatoare. 

7. LEGEA GENULUI: Este un gen in toate lucrurile, totul are principiile sale, Masculin si Feminin, genul se manifesta pe toate planurile.
Aceasta lege explica faptul ca Genul se manifesta in orice lucru, ca principiile Masculin si Feminin sunt intotdeauna prezente si active in toate fazele unui fenomen, pe oricare plan de viata. Cuvantul "gen" deriva dintr-o radacina latina care inseamna "zamislire, procreare, a face sa se nasca, a produce". Acest cuvant are o semnificatie mai larga si mai generala decat cuvantul "sex", care defineste deosebirile existente intre lucrurile vii (masculin si feminin). Rolul principiului Masculin este de a dirija catre principiul Feminin o anumita energie inerenta si de a pune astfel in miscare Procesul Creatiei. Unul sau altul - luate separat ca principii - sunt incapabile sa zamisleasca fara existenta celuilalt. 

Cele sapte Legi sunt destul de greu de inteles de toata lumea; sunt legi prin care TOT CE ESTE (DUMNEZEU) conduce intregul univers. DUMNEZEU este TOTUL, Spiritul Infinit, Absolutul, Invizibilul, Intangibilul. Dumnezeu nu este separat de creatiile sale. El este intelepciunea infinita, inteligenta atotcunoscatoare, esenta realitatii, si se manifesta in tot si in toate. 
EL este Legea.

Faptul ca in text apare cuvantul "Dumnezeu" nu trebuie vazut ca o implicatie religioasa. Astrologia nu este o religie si este folosita de oameni din toate religiile lumii, oameni care nu s-au multumit cu preceptele religioase si au cautat sa inteleaga realitatea in insesi principiile fundamentale ale lumii. 

Dar acum este mai limpede de ce aceia care nu cred in nici un Dumnezeu (fiind atei, materialisti convinsi), care considera ca tot ce este exista doar din jocul intamplator al unor atomi, nu se pot apropia de astrologie: ei nu au - in mintea lor - baza principiala necesara pentru a o putea folosi. 

Pe de alta parte, textul acesta dezvaluie baza metafizica a Astrologiei, accesibila numai celor care reflecteaza suficient de profund la realitate si la adevarurile vietii pentru a patrunde semnificatia lor. De aceea, invatarea Astrologiei nu se poate baza pe simpla memorare a semnificatiilor unor elemente astronomice, ci este necesara intelegerea felului cum functioneaza Universul si cum se reflecta aceasta functionare in temele astrologice si in miscarile astrelor. 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu